De begraafplaats bestaat 150 jaar!

Op 11 januari 2024 is het 150 jaar geleden dat onze begraafplaats werd ingezegend door pastoor Koene. Vier dagen later werd de begraafplaats in gebruik genomen met het begraven van de eerste overledene, Maria Jungs-Sprong.

Het is heel bijzonder dat de begraafplaats dit jubileum kan vieren. Zoals bekend waren er aan het begin van deze eeuw plannen om de begraafplaats te sluiten en de dodenakker een nieuwe bestemming te geven. Dat kon en mocht niet gebeuren vond een aantal parochianen en die kwamen in verzet. Een van hun argumenten was dat de doden bij hun ter aardebestelling eeuwige rust was beloofd met de woorden ‘ge zult hier rusten tot het einde der tijden’. Mede daardoor werd de begraafplaats van ruiming gered.

Sinds die tijd is er veel gebeurd en dat gebeurt nog steeds. De graven zijn opgeknapt, er zijn monumenten, er is een prachtig onderkomen met de naam Bergplaats, er is een urnentuin, een gedenkboom en bij de graven staan verklarende bordjes. Mede daardoor en door de jaarlijkse allerzielenviering stijgt het aantal begrafenissen en bijzettingen ieder jaar.

Er zijn plannen om aan dit jubileum bijzondere aandacht te geven. Er is een commissie die die plannen mag uitwerken. Een ding staat al vast: tijdens de Open Monumenten Dagen in september zullen er veel bijzondere activiteiten te beleven zijn in het kader van begraven en bijzetten. Meer informatie voor onze donateurs, rechthebbenden en andere relaties volgt in de loop van dit jaar.